20.3.2015

”Huomenta tyhmä, ompa sulla taas karsee paita!"



Kuva: Jaana Savolainen

Koulukiusaamisesta on puhuttu ja sitä on esiintynyt niin kauan kun muistan, joten aihe on aina ajankohtainen. Kiusatuksi tuleminen on aina uhka lapsen ja nuoren normaalille kehitykselle. Kiusatuksi tuleminen aiheuttaa vähintäänkin mielipahaa ja muutoksia käyttäytymisessä. Yleensä kiusaamisesta aiheutuu fyysisten vammojen lisäksi pelkoja ja ahdistusta, uniongelmia, väsymystä, ärtyneisyyttä, ruokahaluttomuutta, masennusta ja toimintakyvyn laskua sekä haluttomuutta mennä kouluun, yksinäisyyttä ja kaiken tämän johdosta syrjäytymisen riski kasvaa. 

Kouluissa tapahtuvan kiusaamisen laajuutta Suomessa tutkitaan säännöllisesti Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen peruskoulun, keskiasteen ja lukion oppilaille teettämillä kouluterveyskyselyillä, johon linkki Kymenlaakson tilastoon

Lapin Kansassa julkaistiin jokin aika sitten 12 -vuotiaan tytön arkinen ja koskettava kirjoitus kouluarjesta jos olet kiusattu. Hän peilaa sitä hienosti aikuisten työmaailmaan, kuinka me aikuiset reagoimme, jos meille tehtäisiin samoin? Ei varmaankaan annettaisi asian vain olla. Lapsella on oikeus käydä koulua rauhassa (29 § (30.12.2013/1267) Oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön) niin, että kouluun on kiva mennä ja siellä on kaikin puolin turvallista ja hyvä olla oppimassa. Kuten kirjoituksessa sanotaan, meillä aikuisilla on vastuu siitä, minkälaista mallia annamme lapsillemme käyttäytymisessä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että lapsista näkee miten kotona olevat aikuiset käyttäytyvät. Mallioppiminen on vahvin tapa ”imeä” käyttäytymismallia. Jos kotona haukutaan tavan takaa naapurit ja lasten luokkakavereiden vanhemmat sekä opettajat, ottaa lapsi mallin ja jatkaa sitä vertaisiinsa ja yleensä itseään heikompaan, jota on helppo kiusata. Perustan tämän mielipiteeni 13 vuoden työkokemukseen suomalaisissa peruskouluissa ja lukiossa. 

Olkaamme siis lapsiamme kunnioittavia aikuisia, jotka antavat omalla mallilla ja ohjauksella lapsille hienon pääoman, jolla voivat loistaa kouluissa ja harrastuksissa sekä aikuisina tulevaisuudessa. HYVÄT KÄYTÖSTAVAT JA TOISEN IHMISEN ARVOSTAMISEN JA KUNNIOITTAMISEN TAITO! Se on meidän tehtävä ja kunniatehtävä onkin. Tässä on linkki Lapin Kansan artikkeliin.  

-Jaana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti