12.3.2015

Oppimisen ja elämisen ilo



                Voisiko tätä sanoa, vaikka nalleviisaudeksi. (Kuva: Anne)
 
Jokainen päivä on suurenmoinen mahdollisuus oppia uutta, siinä sen salaisuus. Jos tekee aina sitä, mitä osaa, ei kehittymistä tapahdu. Mennessä omalle epämukavuusalueelle ja pyrkiessä tekemään jotain aivan uutta huomaamme kuinka taidot lisääntyvät ja tulee opittua jotain sellaista, mitä ei aiemmin olisi edes kuvitellut osaavansa. Uuden oppiminen ja tekeminen on kuin matka, jossa tärkeintä on lähteminen, ei niinkään määränpää. Toki myös määränpää täytyy olla, jotta on mitä tavoitella.

Määränpää voi muuttua matkan varrella, mutta ei hätää, sillä voi huomata saavuttaneensa jotain suurenmoista. Matkan varrella voi syntyä Flow-ilmiö, eli kokemus, jossa ajantaju häviää ja tulee paneuduttua koko kapasiteetilla keskittyneesti tavoitteelliseen senhetkiseen toimintaan sulkien kaiken muun ympäriltä ja tietoisuudesta. Näin voimme lisätä psyyken sisäistä vahvuutta ja saada paljon iloa ja hyvää oloa elämäämme. Huomatessamme, että meiltä todella löytyy taitoja, jotka vastaavat haastetta, innostus uuden oppimiseen lisääntyy koko ajan. Juuri tällaisina hetkinä voimme tuntea olevamme onnellisimmillamme elämässämme.

Innostus usein siirtyy myös lapsille ja kavereille. Omalla kohdallani olen huomannut, kuinka hyvä vastapaino aivotyölle on kaikenlainen käsillä tekeminen; ruoanlaitto, neulominen, ompeleminen, korujen teko. Viime vuosina on syntynyt vaikka mitä, kuten vanhanajan nalleja ym.

Siis, uutta oppimaan! Näin saavutamme niitä optimaalisia Flow-kokemuksia ja ennen kaikkea iloa elämään.

 
 
 Anne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti