26.6.2014

Sommaren som inte vill komma

(Flickr: Ano Lobb)

Förväntningarna på sommaren och semestern är ofta skyhöga. Det är nu vi ska hinna med allt vi skjutit upp eller inte hunnit ta itu med under resten av åren. Staketet ska målas, lekstugan ska byggas och badrummet ska äntligen piffas upp.

Många har sommarstugor eller segelbåtar som också kräver sitt. Under sommaren finns det två hem att sköta och det ska putsas och fejas på alla håll och kanter. Det är en aldrig sinande ström av vardagsuppgifter som också borde göras under de få veckor semestern varar.

Vinterns snöskottning är ingenting mot den tid skötseln av trädgården tar sommartid. Många av sysslorna är njutbara och avkopplande, men inte nödvändigtvis alla. Att klippa den höga, taggiga häcken är någonting åtminstone jag skulle vilja slippa.

I semesterplanerna finns också träffar med släkt och vänner vi annars inte ser under året. Det gäller att pricka in allt så att tiderna passar så bra som möjligt också för de långväga gästerna. Ibland blir tidtabellen onekligen tajt och vi flyger och flänger från ställe till ställe för att hinna med allt vi lovat under vintern.

Men visst är det roligt att träffa alla bekanta och att äntligen få många av de uppgifter som länge legat väntande gjorda. Och nog är ju blommorna fina i trädgården. Men semestern blir inte alltid så lugn och avstressande som den kanske borde vara.

Vill det sig riktigt illa känns slutligen böckerna man hela året längtat efter att få läsa mer som ett måste än ett nöje, och de prickas likt de andra måstena av från sommarens to do-lista. Förteckningen är lång och då allt äntligen är förkryssat har semestern redan hunnit ta slut för länge sedan.

Att koppla av och bara ta det lugnt är inte det lättaste när vi under elva månader av året är programmerade för högeffektivt arbete. Det samma gäller oberoende av om det handlar om jobb eller fritid. Allt ska gå fort, fort, fort och pauser finns det allt mer sällan tid för.

Stressforskare tipsar om att inte planera in för många aktiviteter under semestern och att i kalendern också reservera tillräckligt många ”tomma” dagar för återhämtning och vila. Vi måste inte heller vara anträffbara precis hela tiden, även om vi nu för tiden allt oftare verkar tro det. Telefonen kan stängas av, så länge vi meddelar våra närmaste om det för att undvika oro och oväntade spaningspådrag.

Att långsamt varva ner under veckan före semestern är också ett gott tips för dem som har möjlighet att göra det. Likaså att i förväg prata om vilka förväntningar man har på semestern.

Lite skämtsamt kunde vi under midsommarhelgen läsa på internet om de fyra årstiderna i Finland. De var vinter, eftervinter, vår och höst. Just nu i kyla, regn och rusk känns det som om sommaren inte längre är en av årstiderna. Ett enkelt sätt att lösa problemet med sommarstressen kanske?

Tills vidare har min sommar löpt lugnt i arbetets tecken. Få se hur det blir om tre veckor då semestern börjar ...

Camilla

(Texten ingick som kolumn i tidningen Östra Nyland 24.6.2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti