22.8.2016

Framtidens arbete

(Flickr - Sebastien Wiertz)

I dag är förändringarna på arbetsmarknaden stora. Det blir allt vanligare med distansarbete och det är också allt fler som väljer att sysselsätta sig själv genom att bli företagare. Snuttjobb och deltidsanställningar av olika slag hör snart mer till regeln än undantagen. Samarbetsförhandlingar och arbetslöshet slår hårt på sina håll, inte minst inom media.

Otryggheten för många är stor och det har givetvis negativa verkningar på vårt psykiska välbefinnande. Att ta itu med den strukturella omvandlingen på arbetsmarknaden är därför viktigt med tanke på framtiden.

Men hur kommer framtidens arbete att se ut? Då vi knegar på är det inte lätt att se bortom pappershögen på skrivbordet eller varorna som radats upp på bandet i butikskassan. Men, en dag kanske vi inte längre sitter där med jobbet rakt framför ögonen. Olika dator- och robotsystem har tagit över. Tidigare i veckan togs förarlösa bussar i testbruk i Helsingfors, någonting som för mig är utopistiskt nog.

Att omställningen kommer att vara dramatisk visar en granskning enligt vilken varannan svensk har ett yrke som inte längre kommer att finnas om tjugo år. Det är hälften av den arbetsföra befolkningen.

Vid närmare eftertanke är det kanske inte så avlägset som det låter. Många yrken har under årens lopp försvunnit. Det gäller inte bara de gamla hantverksyrkena, där industrin tagit över, utan även ett flertal yrken, som är av betydligt senare datum. Hur många jobbar till exempel som maskinskrivare idag? För tjugo år sedan kände jag flera.

Nykomlingarna på arbetsmarknaden är Data Visualiser, Vlog Editor, Loyalty Builder och Network Explorer. Idag är titlarna ofta på engelska, men det handlar om att strukturera data, videoblogga, skapa lojalitet och nyttja nätverk. Arbetsbilden är ofta långt ifrån den vi är van vid.

Också var arbetsplatsen befinner sig håller på att förändras. En växande trend idag är de företagshus eller gemensamma kontor som på ett flertal orter uppkommit till följd av att allt fler blivit frilansare eller saknar en fast arbetsplats. Mot en avgift kan man slå sig ner vid ett tomt bord för att arbeta någon timme. Ofta har man även tillgång till kopieringsmaskin och annan service.

Planer på ett företagshus har funnits också i Lovisa, även om det den gången inte ledde någonvart. I Lappträsk fungerar Hela byns arbetsrum enligt den här principen.

På agendan på Flow Talks förra veckoslutet stod att fundera på hur hemmen kunde utvecklas för att bättre stöda både boende och arbetande. Hur skulle det till exempel vara att bo tillsammans med andra företagare som har sådan verksamhet som stöder just ditt företagande?

Det nya är inte längre att jobba utanför de traditionella arbetsplatserna, utan hur man kan samverka med andra för att få ut den största nyttan för alla.

Camilla

(Texten ingick som kolumn i tidningen Nya Östis 18.8.2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti