26.8.2015

Mielekkään tekemisen merkitys


Kuva: Anne
Ihmisen päivä voidaan mieltää ympyränä, joka jaetaan kolmeen yhtä suureen osaan. Näitä ovat vapaa-aika, työ ja uni. Jokainen osa-alue on keskimäärin 8 tuntia. 

Vapaa-ajalla toteutetaan mielekkään elämän ytimessä olevia asioita sekä aivan tavalliseen arkeen kuuluvia askareita, kuten esim. siivous, pyykinpesu ja ruoanlaitto. Uni ja lepo taas ovat välttämättömiä jaksamisen kannalta. 

Työllä on ihmisen elämässä tärkeä merkitys. Miten asioita voitaisiin järjestää niin, että jokaisella olisi töitä tai mielekästä tekemistä.  Ajatus, että työ on ainoastaan elannon hankkimista varten tai rahoituksen saamista haaveille, joita haluamme toteuttaa, ei välttämättä enää tämän päivän ihmisiä motivoi. Miksi tehdä kolmas osa ajastamme asioita, jotka eivät vastaa motivaatiotamme, eikä niitä vahvuuksia, joita itsellä on. Tässä on tulevaisuuden haaste, mutta toisaalta myös suuri mahdollisuus. Miten siis saamme työt jaettua ja vielä niin, että se on yksilölle mielekästä?

Pitäisikö töitä jakaa niin, että sitä riittäisi yhä useammalle? Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta jakamisella olisi suuri merkitys. Yksinäisyys ja työttömyys tai yleensä mielekkään tekemisen puute on huono yhtälö. Itse usein ihmettelen, miksi ihmeessä on järkevämpää pitää ihmiset poissa töistä ja maksaa heille korvausta siitä, että he ovat toimettomana kotona, kuin että he olisivat tekemässä työtä, tai osallistumassa johonkin heille tärkeään.
Samaan aikaan, kun työttömyysluvut ovat huipussaan, on myös vaikeasti täytettäviä työpaikkoja entistä enemmän. Tälläkin hetkellä tällaisia paikkoja taitaa olla yli 12 000. Tämä tuntuu olevan vaikeasti ratkaistava yhtälö. Tulisiko asia ratkaista miettimällä syitä tilanteeseen miksi työ ja tekijät eivät kohtaa.
Ehkä jossain vaiheessa syntyy luovia ratkaisuja ja ajatuksia näihinkin mietteisiin. Jospa muuttaisimme ajatusmallia, eli ei mietitä esteitä, vaan sen sijaan mietitään miksi ei voitaisi tehdä ja toimia. Voisiko ratkaisu olla tutustumispäivät yrityksiin, osaamisen ja työnhakuprosessien kehittäminen, treffikutsut potentiaalisille yhteistyötahoille, verkostojen rakentaminen, uudet kumppanuudet, perustulo vai mikä?
Mikä tekee sinun elämästäsi merkityksellistä?
Anne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti