29.10.2014

Erilainen joulu



Agape-lastenkodin lasten tanssiesitys Kauneimmat joululaulut-juhlassa. (Anne Suur-Uski)
Jouluvalojen paljous kaupungilla sokaisi silmiä. Eriväriset, vilkkuvat valot koristivat ravintoloita, hotelleja, pihoja ja kauppoja. Muoviset runsaasti koristellut joulukuuset roikkuivat suurten markettien katoista. Ihmiset kantoivat marketeista suuria erivärisin käärein ja nauhoin sidottuja lahjapaketteja. Toisilla oli varallisuutta ja yltäkylläisyyttä enemmän kuin omaksi tarpeeksi - toisilla meni huonommin.

Kaupungilla kävellessä, etenkin kun poikkesi vähän sivukadulle, huomasi kuinka eriarvoista ihmisten elämä voi olla. Loiston ja yltäkylläisyyden keskellä oli kerjäläisiä ja kaupungin laitapuolella suuri, pahamaineinen slummialue. Slummialueen lähellä sijaitsi pienten lasten orpokoti, joka majoitti ja koulutti orpoja sekä vammaisia lapsia, tarjoten kodin noin 50 lapselle. Näistä lapsista suurin osa oli löytynyt juuri tältä edellä mainitulta slummialueelta, jossa kaikenlainen väkivalta ja ryöstely olivat joka päivä läsnä.

Ristiriitaiset ajatukset täyttivät joulumielen. Joulutunnelma ja joulurauha! – Mietin, mistä se näissä olosuhteissa löytyy? Etenkin, kun ulkolämpötila oli reilut + 30 astetta ja kaupunki sykki elämää yötä päivää.

Tuli tilaisuus mennä kuuntelemaan ja laulamaan kauneimpia joululauluja. Paikallisen suuren loistohotellin juhlasali täyttyi yleisöstä, paikalla oli ainakin kolmesataa henkilöä. Joululauluja laulettiin ja esiintymään tuli orpokodin lapset, nauttien esiintymisestään silminnähtävästi. Heille oli annettu mahdollisuus pukea päälleen asut, joista he olivat voineet jossain vaiheessa elämäänsä vain unelmoida. Tämän olivat mahdollistaneet ne monet eri tahot, joilla oli joulumieltä ympäri vuoden ja rahoittivat tämän lahjoituksilla toimivan Agape-lastenkodin toiminnan. Lapset olivat ”illan tähtiä”- Joulun tähdet olivat syttyneet!

Tällaisia olivat muistot viime joululta, jollin olin suorittamassa viimeistä opiskeluuni liittyvää työharjoittelua kohdemaana Thaimaa. Monet asiat saivat kyseisen kolmen kuukauden ulkomaanjakson aikana aivan uudenlaiset mittasuhteet ja merkityksen. Meillä on loppujen lopuksi asiat melko hyvin.

Niin, ja eihän tulevaan jouluun enää niin pitkä matka ole! 

Anne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti